Erkend leerbedrijf worden?

Overzicht van informatie en kosten

Overweeg je om een erkend leerbedrijf te worden? Op deze website vind je alle informatie over de certificeringsprocedure, de verplichtingen van een leerbedrijf, en inzicht in de financiële aspecten, waaronder eventuele subsidies en investeringen die je kunt verwachten.

Lees verder

Als jouw onderneming een erkend leerbedrijf wordt, draag je niet alleen bij aan de ontwikkeling van toekomstige vakmensen. Het biedt ook kansen voor groei en ontwikkeling binnen je eigen organisatie.

Wat is een leerbedrijf?

Een leerbedrijf is de plek waar de volgende generatie vakmensen worden opgeleid. Als leerbedrijf bied je leerlingen de kans om praktijkervaring op te doen in hun vakgebied. Je speelt een rol in hun ontwikkeling door hen te begeleiden en te ondersteunen tijdens hun opleidingstraject. Als leerbedrijf kun je werkplekken aanbieden waar leerlingen de kneepjes van het vak kunnen leren en hun theoretische kennis in de praktijk kunnen brengen. Je draagt bij aan de groei en ontwikkeling van toekomstige professionals, terwijl je zelf profiteert van nieuwe inzichten op de werkvloer.

Wat zijn de voordelen om erkend leerbedrijf te zijn?

Erkend leerbedrijf worden biedt jouw bedrijf verschillende voordelen. Zo heb je de kans om studenten, omscholers en bijscholers te begeleiden. Dit levert niet alleen nieuwe arbeidskrachten op, maar zorgt er ook voor dat de vaardigheden van je huidige medewerkers up-to-date blijven. Een ander voordeel is dat veel leerlingen na hun opleiding bij hun leerbedrijf willen blijven werken, waardoor je jouw toekomstige personeel vanaf het begin kunt opleiden en aan je bedrijf kunt binden. Met het huidige personeelstekort is het worden van een erkend leerbedrijf een goede manier om aan nieuw personeel te komen.

Daarnaast brengen nieuwe mensen frisse perspectieven en actuele kennis met zich mee, wat leidt tot innovatie en groei binnen jouw bedrijf. Tot slot heeft het zijn van een erkend leerbedrijf ook financiële voordelen. Je kunt in aanmerking komen voor subsidies en fondsen, zoals de Subsidieregeling praktijkleren. Als erkend leerbedrijf profiteer je dus van talloze voordelen voor je bedrijf.

Waar moet een erkend leerbedrijf aan voldoen?

Als erkend leerbedrijf moet je de juiste begeleiding kunnen bieden aan leerlingen. Daarom moet er altijd minimaal één leermeester aanwezig zijn binnen een bedrijf. Een leermeester is iemand die een opleiding gevolgd heeft om leerlingen te begeleiden.

Daarnaast moet het bedrijf aansluiten bij de kwalificatiedossiers van de opleidingen waarvoor je erkenning aanvraagt. Ook krijg je de verantwoordelijkheid om administratieve verplichtingen na te komen en moet je bereid zijn om samen te werken met onderwijsinstellingen. Al deze vereisten vormen de basis voor een succesvol erkend leerbedrijf.

Succesverhalen

Onderstaande toppers hebben een mooie stage of leerbaan gevonden en zijn hier blij mee.

Deze topper vond een stage bij Mediation op maat

Deze topper vond een leerbaan als traplift monteur

Stage gevonden bij een ZZP boekhouder

Dit is wat SBB voor jouw bedrijf kan doen

Van wie ontvang je de erkenning?

De erkenning voor leerbedrijven in Nederland wordt verstrekt door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Deze organisatie is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven in verschillende branches. SBB zorgt ervoor dat de kwaliteit van leerbedrijven gewaarborgd wordt en houdt toezicht op de opleidingen die binnen je bedrijf plaatsvinden. Ze beoordelen of je bedrijf voldoet aan de gestelde criteria en bieden ondersteuning bij het erkenningstraject. Wil je erkend leerbedrijf worden? Dan is het belangrijk om in contact te komen met SBB. Met een erkenning van SBB lever je als leerbedrijf een waardevolle bijdrage aan het opleiden van nieuwe generaties vakmensen.

Is het mogelijk om een subsidie te krijgen?

Als erkend leerbedrijf kun je in aanmerking komen voor subsidies. Zo kun je bijvoorbeeld aanspraak maken op de Subsidieregeling praktijkleren van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. Deze subsidie ontvang je als tegemoetkoming voor de kosten die je maakt bij het opleiden van een student of leerling. Hiermee probeert de overheid het bieden van leerwerkplekken en stages te stimuleren.De eisen om in aanmerking te komen voor deze subsidie verschillen per onderwijscategorie. Verdiep je goed in de subsidie voordat je een aanvraag doet bij SBB.

Wat wordt er van een praktijkopleider verwacht?

Als erkend leerbedrijf heb je een belangrijke rol in het begeleiden van leerlingen en studenten binnen je bedrijf. Er wordt van je verwacht dat je zorgt voor een leerzame en veilige omgeving waarin de leerlingen hun praktijkervaring kunnen opdoen. Je begeleidt studenten, bewaakt hun voortgang en brengt hen de benodigde kennis en vaardigheden bij. Ook is het belangrijk dat je voldoet aan de kwalificatie-eisen die gelden voor de betreffende opleiding. Er wordt verwacht dat een erkend leerbedrijf regelmatig contact heeft met de onderwijsinstelling om de voortgang van de studenten te bespreken. Zo lever je een waardevolle bijdrage aan hun opleiding en toekomstige carrière.

Erkend leerbedrijf worden? Overzicht van de kosten

Als je overweegt om een erkend leerbedrijf te worden, is het belangrijk om de kosten in kaart te brengen. De exacte kosten zijn afhankelijk van de grootte en aard van je bedrijf. Het is dus lastig om precies te zeggen wat het worden van een erkend leerbedrijf precies gaat kosten. We geven je een overzicht van de kostenposten waar je rekening mee moet houden. 

De eerste kostenpost is de opleiding tot leermeester. Eerder vertelden we dat het verplicht is om een leermeester binnen het leerbedrijf te hebben. De kosten van de opleiding tot leermeester verschillen per branche. De tweede kostenpost is het salaris van de leerling. Volgt een leerling een BBL-opleiding? Dan krijgt hij salaris voor de gewerkte dagen. Volgt de leerling een BOL-opleiding? Dan wordt er vaak een maandelijkse stagevergoeding afgesproken met het leerbedrijf. Ook dit zijn kosten waar je als erkend leerbedrijf rekening mee moet houden. Daarnaast moet je tijd en middelen investeren in de begeleiding en opleiding van leerling.

Stijgend tekort aan stages en leerbanen

Het tekort aan stages en leerbanen wordt een steeds groter probleem in Nederland. Op 28 september 2023 was er een tekort van maar liefst 1.346 stage- en leerwerkplekken. Dit is een toename van 51 tekorten in vergelijking met de meting op 31 augustus 2023. Vooral in de sectoren Zorg en ICT is er een groot tekort aan stageplekken. Een oorzaak van deze tekorten is een gebrek aan begeleidingscapaciteit bij leerbedrijven. Als erkend leerbedrijf speel je een essentiële rol in het oplossen van dit probleem door nieuwe leerlingen de kans te bieden om waardevolle praktijkervaring op te doen.

Welke kenniscentra zijn/waren er nog meer?

Naast SBB zijn er nog andere belangrijke kenniscentra die een rol spelen in het onderwijs en de erkenning van leerbedrijven. Elk van deze organisaties heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en erkenning van leerbedrijven in specifieke sectoren. We vertellen je graag meer over deze kenniscentra:

Stichting Aequorfonds

Het Aequorfonds is een organisatie die zich inzet voor de verbetering van de aansluiting tussen beroepsonderwijs en de groene bedrijfssectoren. Dit doen ze door subsidies te verstrekken aan organisaties die het onderwijs verbinden met het bedrijfsleven. Het doel van deze stichting is om samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven te bevorderen en kwalitatief hoogstaande leerbedrijven te ondersteunen.

Volandis

Volandis is een non-profitorganisatie, die is voortgekomen uit het cao-akkoord Bouw & Infra van 13 juni 2015. Het doel van deze organisatie is om werknemers in de bouwsector te ondersteunen zodat ze zo lang mogelijk in deze sector kunnen blijven werken. Dit doen ze onder andere door tips te geven over het omgaan met gevaarlijke stoffen, fysieke en mentale belasting en persoonlijke beschermingsmiddelen. Zo worden werknemers in de bouwsector gestimuleerd om veilig te werken.

GOC

GOC biedt opleidingen en trainingen die specifiek afgestemd zijn op de grafimedia- en kartonnagebranche. Al sinds 1925 verzorgt deze organisatie erkende opleidingen voor drukkerijen, verpakkingsbedrijven, signbedrijven en kartonnagebedrijven. GOC is up-to-date met alle nieuwste ontwikkelingen in de grafimedia- en kartonnagebranche. Maar de GOC biedt niet alleen opleidingen, het doet nog veel meer voor de branche. Zo zorgt deze organisatie ook voor branchepromotie, werven ze jongeren en helpen ze bedrijven om bewust te worden over duurzaamheid.

Innovam

Innovam is de grootste opleider in de mobiliteitsbranche. Of je actief bent in een sector met personenauto’s, trucks, motoren of E-bikes, Innovam biedt een breed scala aan praktijkgerichte trainingen. Jaarlijks leidt deze organisatie duizenden trainees en mbo-studenten op. Bij Innovam draait het om het bevorderen van professionele ontwikkeling in de mobiliteitsbranche.

SVO

SVO Vakopleiding Food leidt vakmensen op in de foodsector. Deze organisatie biedt praktijkgerichte opleidingen die aansluiten op de behoeften van de sector. De SVO werkt samen met meerdere samenwerkingspartners, waaronder de Horeca Academie en OVD Opleidingen. Met meerdere opleidingslocaties door heel Nederland, bieden ze mbo-opleidingen aan om carrières in de foodsector vorm te geven.

Savantis

Savantis is een stichting die zich inzet voor het behoud en de ontwikkeling van vakmanschap, draait alles om het ondersteunen van mensen en organisaties in het bedrijfsleven en het onderwijs. Om dit te bereiken levert deze stichting vakgericht onderwijs, inclusief leermiddelen en examens voor (v)mbo-scholen. Er worden trainingen en loopbaanondersteuning geboden voor werknemers, maar ook werkgevers kunnen voor advies terecht bij deze organisatie.

Jouw kenniscentrum hier?

Neem contact op met de webmaster van www.svgb.nl.

StichtingAequorfonds.nl
Volandis.nl
GOC.nl
Innovam.nl
SVO.nl
Savantis.nl

Disclaimer: SVGB.nl is niet verbonden met SBB

De naam SVGB kwam je misschien al bekend voor. Een aantal jaar geleden was het de officiële instantie die erkenning gaf aan erkende leerbedrijven. Wat eens een website was van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), is nu een nieuw online initiatief opgezet door een online marketing bureau. SVGB.nl dient nu als een bron van informatie en ondersteuning voor leerbedrijven, maar staat los van SBB.